Welkom bij Eco Boerderij de Haan

Magnesium - een essentieel mineraal

Het belang van magnesium in de voeding wordt vaak onderschat. Een voorbeeld: patiënten met ernstige hersenafwijkingen hebben vaak een magnesiumtekort. Onderzoekers van het Radboud UMC vonden bij patiënten met een verstandelijke beperking, epilepsie en magnesiumtekort, een defect in een gen dat de magnesiumopname regelt. Het gen blijkt essentieel voor een gezonde hersenontwikkeling. Magnesium is belangrijk voor ons lichaam. Het zorgt o.a. voor samentrekking van onze spieren, regelt de activering van zenuwen en zorgt voor stevige botten.

Wie op internet gaat zoeken vindt nog veel meer over magnesium. Magnesium staat in de top-3 van de meest essentiële levensbehoeftes van de mens (nummer 1 en 2 zijn zuurstof en water). Amerikaans en Zweeds onderzoek wijst uit dat de inname van magnesium in Europa véél te laag is. Door overbemesting, industrieel 'voedsel', verpakte groenten, schrale bodem en landbouwgif is de magnesium helaas grotendeels uit onze voeding verdwenen. Volgens een Zweeds onderzoek zijn hartritmestoornissen en hartinfarcten bij mannen enorm toegenomen, dit zou o.a. te wijten zijn aan een tekort aan magnesium. Een groot Amerikaans onderzoek noemt het magnesiumniveau in de westerse voeding marginaal. Een ander onderzoek toont aan dat door een magnesiumtekort niet alleen het aantal hartinfarcten en gevallen van hoge bloeddruk toeneemt, maar dat het ook de oorzaak van diabetes kan zijn. Bij ouderen wordt het tekort aan magnesium in verband gebracht met de ziekte van Parkinson en Alzheimer.

De Franse kinderarts Dr. Marianne Mousain-Bosc schreef een boek over magnesium. Ze is magnesiumspecialist en vertelt in het boek hoe ze het leven van hyperactieve, autistische, epileptische en spasmofiele kinderen heeft verbeterd - met een behandeling op basis van magnesium... Op een gezondheidspagina van NU.nl leest u nog meer over magnesium, met verwijzingen naar diverse wetenschappelijke artikelen. Ook op www.voedingisgezondheid.nl vindt u veel waardevolle informatie over magnesium.

Ecoboerderij De Haan verspreidt 250 kg magnesiumchloride per hectare op het weiland. Het doel is magnesium op een natuurlijke manier (via het gras en de koeien) in de melk te krijgen, zodat de melk nóg gezonder wordt. Matthijs de Haan is er van overtuigd dat mineralen belangrijk zijn voor de gezondheid - van mens en dier. Daarin staat hij niet alleen, in Australië bestaat een industrie die hier vrijwel onbekend is: een industrie gebaseerd op nutriënten uit de oceaan. Gerry Amena uit Queensland verspreidt de boodschap: "Geen mineralen - Geen gezondheid". In dit interview leest u er meer over.


Vele soorten melk - maar welke is gezond? (geplaatst 18 februari 2015)
Er zijn veel soorten melk: volle melk, halfvolle melk, magere melk, gepasteuriseerde melk, gesteriliseerde melk, nepmelk (van soja) - noem maar op, elke supermarkt staat er vol mee. De ene nog 'veel gezonder' dan de andere als we de reclame mogen geloven. Maar is dat wel echt waar?

Wist u dat er een nog een heel ander soort melk is? Wist u dat de melk eeuwen geleden veranderd is en dat A2 melk de oorspronkelijke ouderwetse gezonde melk is? In Nederland drinken we bijna alleen maar A1 melk en die soort is veel minder gezond. Hier leest u in het kort hoe het zit en in dit artikel wordt de wetenschap achter exorfinen en caseïne nader uitgelegd.

In dezelfde categorie


Laat een reactie achter